נטילת משכנתא לצורך בנייה דורשת לא רק הערכה נכונה של עלויות הבנייה אלא גם התנהלות נכונה לאורך הבנייה עצמה. לא מעט בונים נכנסים לתהליך כשהם בטוחים שיש ברשותם את הכספים הנדרשים ומגלים כי אלו לא מספיקים עבורם והם לא מגיעים בקצב שהם חשבו. מה שגורם להם לקחת הלוואות נוספות, הלוואת גישור ולעתים אפילו למשוך את תקופת הבנייה או לא לסיים אותה. כדי שאתם תוכלו לבנות את ביתכם ללא דאגות כלכליות ריכזתי את הטעויות שאתם רוצים להימנע מהן.
טעות ראשונה – אי תכנון של הוצאת הכספים
אחת הטעויות הגדולות ביותר של בונים היא אי תכנון הכספים שיש ברשותם. כדי לבנות את הבית ללא דאגות כלכליות על הבונים להיות עם כסף נזיל שישמש אותם עד שיקבלו את הכסף מהבנק וכמו כן בסכום ההשלמה לגובה המשכנתא (משכנתא לבנייה ניתנת עד לסכום של 70% מהערכת עלות הבנייה, מה שאומר שעליכם להיות בעלי סכום נזיל של לפחות 30% מהערכת עלות הבנייה).
עוד לפני נטילת משכנתא לבנייה ולמעשה אפילו לפני תכנון הבית, מומלץ לבחון כמה כסף יש ברשותכם, כולל כמה כסף אתם עומדים לקבל מההורים (אם הם עומדים להיות שותפים), כמה כסף יש לכם בקופות חיסכון שונות ולתכנן נכון את הוצאת הכספים.
טעות שנייה – חתימה על הסכמי תשלום לא נוחים לקבלנים
במהלך הבנייה יש לחתום על הסכמי תשלום שונים מול קבלנים ואנשי מקצוע. כדי להתנהל נכון מבחינה כלכלית חשוב מאד להתחשב בקצב בהעברת הכספים מן הבנק אל החשבון של הבונים. אנשים אשר בונים על קבלת כספי המשכנתא לבנייה ובמקביל מתחייבים לקבלנים על תשלומים לפני שהם מקבלים את הכסף, מוצאים עצמם נוטלים הלוואות גישור ומייקרים את עלות הבנייה.
לרוב, נהוג לתת לקבלנים את מרבית הסכום לאחר סיום השלב וכשהכסף מגיע מהבנק. רוב הקבלנים מודעים לכך (ועם זאת כמובן יבקשו מקדמה הגיונית שאתם תצטרכו לשלם לפני שתקבלו את הכסף מהבנק).
טעות שלישית – הערכה שגויה של עלות הבנייה
הערכה שגויה של עלויות הבנייה היא טעות נפוצה הרבה יותר מכפי שנהוג לחשוב. הסיבות לכך יכולות להיות אי פנייה אל אנשי מקצוע לקבלת הצעה ראשונית, ניסיון להפחית את חישוב העלויות, התעלמות מנתונים ועוד. הערכה שגויה מובילה לקבלת אישור למשכנתא בגובה שאינו תואם את הבנייה ובעקבות כך יכולה להוביל להלוואות יקרות או חמור מכך, אי סיום הבנייה.
כדי להימנע מהערכה שגויה יש לקבל מראש הצעות מחיר, להציג לאדריכל המתכנן את התקציב העומד לרשותכם ולהביא בחשבון את ההוצאות שלא תכננתם.
להורדת טבלה חכמה שתעזור לכם לוודא שלא שכחתם כלום יש ללחוץ על הקישור (קישור להורדת טבלה לבניית תקציב בנייה).
טעות רביעית – אי לקיחת "רזרבה"
בכל פרויקט בנייה מופיעות הוצאות לא צפויות. למעשה, ההוצאות הללו יכולות להגיע לגובה של 24% מהעלות המתוכננת של הבנייה. סכום זה גבוה מאד ולא רק באחוזים. משפחות אשר אינן מביאות בחשבון את ההוצאות הללו יכולות למצוא עצמן בלי יכולת לסיים את הבנייה עם סכום המשכנתא שביקשו מהבנק. כאן חשוב להבין כי ההוצאות הללו מחולקות לשניים הוצאות התלויות בבונים ברצון שלהם לשדרג ולשנות תוך כדי בנייה (חריגות שאפשר לצמצם ואף להעלים לחלוטין) וחריגות שפעמים רבות מופיעות כהפתעה ואי אפשר לצפות אותן במדויק עד לרגע שמתחילים לבנות ולכן חובה לקחת בחישוב הכלכלי אפשרות להוצאה זו.
לקיחת "רזרבה" בחישוב הבנייה פותרת את הבעיה ומאפשרת לבונים לסיים את התהליך בשביעות רצון ולעתים אפילו עם "עודף" שנשאר ביד או בחשבון הבנק.
מה עושים כדי להימנע מטעויות
כדי להימנע מהטעויות השונות יש להכיר אותן ולבצע חישוב כלכלי כבר בתחילת הדרך. בונים אשר מבצעים את החישוב הכלכלי מראש ובמסגרת הייעוץ הכלכלי למשכנתא, מדלגים על הטעויות ופעמים רבות נשארים עם "עודף" בסיום הליך הבנייה.
אם נתקלתם בקושי בביצוע החישוב אני כאן לעזור לכם לעשות את זה נכון. מזמינה אותך ליצור קשר במייל iris@isaving.co.il